dilluns, 6 de juliol del 2020

Romànic. MAQUETA Castell de Mataplana i església de St. Joan de Mataplana

      CASTELL DE MATAPLANA
     El complex de Mataplana es troba situat al costat nord-oest del municipi de Gombrèn a 1150 mts. d'altitud aprox. i proper al Santuari de Mogrony.
     Consta del propi castell o fortificació i just davant a un nivell lleugerament inferior la petita església de St. Joan de Mataplana. Les dues construccions daten dels s. XI - XII.
     El cognom Mataplana apareix per primera vegada a l'any 1086, concretament Hug de Mataplana, però des d'aquest moment fins la seva decadència i desaparició, varen ser diverses les persones i vincles familiars dels seus residents i com a conseqüència també molts els canvis en les seves propietats, pertinences o possessions com correspon a l'evolució d'una fortificació medieval com aquesta.
     La construcció d'aquest castell sembla que va tenir dues etapes, una al s.XI i una altre al s.XII. Constava de dos pisos (es veu l'escala) i al seu interior al llarg del temps s'hi varen construir diverses sales, cambres, quadres pel bestiar, etc.
      En les restes es pot veure que les cares nord i oest del Castell estaven protegides per una muralla, per cert d'un gruix considerable.
   



                                                                     
Planimetria del Castell
 Salvador Oliva i Grassa
sobre croquis de Manuel Riu - 1992

        SANT JOAN DE MATAPLANA
       Aquesta capella es un petit i senzill edifici, de construcció rural, també dels  s.XI - XII.  Es de planta rectangular, lleugerament trapezoïdal, capçada a llevant per un absis sense cap element decoratiu, al cantó oest, de cara al castell hi ha un campanar de cadireta o espadanya que corona un gran mur més alt que la resta de la nau, on també hi ha la porta d'entrada i una petita finestra o espitllera.
       Així com la història del castell es va anar diluint pels vols del s.XIV, l'església ha perdurat en el temps. Al llarg de la seva història ha viscut diverses etapes, va entrar en decadència i va passar a pertànyer a St. Pere de Mogrony, al s.XVII s'hi varen fer obres per consolidar-la, al s.XIX primer va ser tancada i més tard oberta al culte, al 1936 va ser profanada i finalment a la segona meitat del s.XX va tornar a ser restaurada  i així ha arribat als nostres dies.



                                                                                
Planimetria de l'església de St. Joan de Mataplana
Manuel Anglada i Bayès   1/200


      LA LLEGENDA DEL COMTE ARNAU
     Es inevitable parlar del castell de Mataplana sense fer referència al Comte Arnau o Comte de Mataplana, que amb el pas del temps ha esdevingut una de les llegendes més populars de Catalunya.
    El Comte Arnau fou un noble de la mitologia catalana .A causa de diversos pecats, (com relacionar-se amb una abadessa o no fer bé els pagaments promesos), va ser damnat eternament. Condemnat a cavalcar durant tota l'eternitat com a ànima en pena sobre un cavall negre al que li surten flames per la boca i ulls. El Comte Arnau va sempre seguit per una colla de gossos diabòlics.
       Una versió més elaborada del mite, diu que el Comte, "potser Arnau de Mataplana", fou obligat a casar-se amb Elvira, qui li doblava l'edat i era mancada d'atractiu, motiu pel qual la deixà atret per Riquilda o Adelaisa, que a la vegada fou obligada a professar al Monestir de Sant Joan de les Abadesses, on morí.
       El Comte Arnau, una nit de tempesta, robà el seu cadàver del Monestir, i cavalcant foll amb el seu cos en braços, l'estimbà en un cingle i en nits de tempesta, alguns comarcans del Ripollès veuen, o creuen veure, a la llum dels llampecs, l'excitat corser de foc corrent pels aires.

       (Extret de Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure)

       
      Per tot el que us he explicat, crec que es molt interessant poder fer una visita al castell, ja que a part del seu interès arqueològic, està situat en un entorn paisatgístic espectacular. Podeu fer una parada al Museu del Comte Arnau de Gombrèn on podreu ampliar els vostres coneixements sobre Mataplana.
       Finalment es molt recomanable també fer una visita al Centre d'interpretació del mite del Comte Arnau al Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses, allà fareu un viatge en el temps a l'edat mitjana i us endinsareu en tota la màgia que envoltava la figura del Comte.
      
     
                                         ==================================
  
       
   
        ANECDOTARI.
      La majoria de les esglésies que he reproduït, sobretot les més petites, amb un parell de visites durant la construcció en tenia prou, fotografies generals, per sectors, les mesures pertinents i ja podia treballar fins l'acabament.
        Aquí a Mataplana va ser diferent, vaig tenir que fer-hi molts viatges degut a la gran complexitat del castell, dependències, arcades, sales, etc. vaig anar construint per etapes, primer el clos exterior (molt gruixut per cert), després les parets del propi castell amb la porta d'entrada sota una bonica arcada i a partir d'aquesta base totes les restes de construccions interiors i algunes exteriors. A cada dependència em tocava fer-hi un viatge, fotografies, mesures concretes d'aquell sector i cap a casa a treballar, amb l'objectiu que al final hi encabís tot de la manera més real i acurada possible.

      Aquesta maqueta també es pot veure al Palau de l'Abadia de St. Joan de les Abadesses.

                                                                            
         
                                                                         
Vista general del conjunt de Mataplana.
   
                                                                                 

                                                                             
El Castell, es pot observar l'escala que portava al primer pis.
En primer pla, part de la muralla de la cara nord.


                                                                               
                                                                             
Detall de l'interior del Castell.


                                                                         
Una altre imatge de la reproducció.



Porta d'entrada al Castell al cantó de llevant.



Vista del sector de ponent.



Vista general i en primer pla, part de la muralla
de la cara oest.


Campanar de l'església i porta del Castell.



La fortificació a vista d'ocell.


Una altre visió de Mataplana.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada