dilluns, 25 de maig del 2020

ROMÀNIC. MAQUETA Sant Julià de Cosp.

      L'església de Sant Julià de Cosp (o de Cortines), està situada sobre un turó rocós a l'extrem sud-oest de la comarca del Ripollès. Tot i que la primera referència que en tenim data de l'any 1187 sembla ser que aquesta capella ja existia en època anterior al romànic, durant molts anys hi va servir i en tenia cura un canonge de Sant Jaume de Frontanyà del bisbat de Solsona (Berguedà), ja que aquestes dues esglésies van estar estretament vinculades fins que finalment va passar al bisbat de Vic.
      L'edifici consta d'una nau rectangular capçada a l'est per un absis semicircular, al sud hi trobem la porta d'entrada, (però sense porta), sobre el mur del cantó oest hi ha un gran campanar de dos ulls, i a la cara nord una paret lateral totalment llisa que reposa sobre un mur construït per poder aconseguir el mateix nivell de la part davantera de l'església, el que la fa molt bonica. L'interior però, es la viva imatge de l'abandonament, el terra totalment cobert de fems del bestiar que hi deuen tancar i  les parets plenes de pintades i no precisament pintures romàniques, la qual cosa et fa reflexionar sobre els esforços i penúries que devien patir els avantpassats  per alçar aquesta església i que finalment s'esvairan en un munt de runes.
       Any de construcció de la maqueta 2006.


        ANECDOTARI. Per anar a fotografiar aquesta església i amidar-la m'hi va portar un nebot que es caçador i que coneixia bastant el terreny, sort, perquè entre les llargues pistes forestals en mal estat  que varem passar, els diversos trencalls i que finalment vam tenir que pujar-hi pel mig d'arbres i   mates al no haver trobat el corriol que hi portava, va fer d'aquesta sortida un petit "safari" que un cop acabat vaig estar molt content d'haver-lo fet, ja un cop arribat allà tot es pau i natura.  Això si, vaig assegurar-me de no deixar cap mida per prendre........ no fos cas que hi hagués de tornar.


Cara oest de l'església i la petita cabanya de la cara nord.
Façana de la reproducció amb porta, en la real no n'hi havia.
Aquesta maqueta també es pot veure al Palau de l'Abadía de Sant Joan de les Abadesses.
A través del mirall es pot veure el desnivell de la paret de la cara nord.
La petita cabanya
Frontal de l'església
La maqueta en el seu lloc d'exposició.











         Planimetria de St. Julià de Cosp.   1/200
   Manel Anglada i Bayès

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada