divendres, 5 de juny del 2020

ROMÀNIC. MAQUETA Sant Ponç d'Aulina

    L'església de Sant Ponç d'Aulina pertany al municipi de Sant Salvador de Bianya  (Garrotxa).        Situada a una altitud de 830 mts. aprox., sobre un petit turó a la serralada del Capsacosta, prop d'on neix la riera de Sant Ponç. La podem veure a l'esquerra de la carretera de St. Joan direcció a Olot just sortir del túnel de Collabós.
    Es una construcció romànica del s.XII però molt modificada al llarg dels segles, sobretot al s.XVIII que es quan es va construir el campanar i bona part dels murs actuals.
    Consta d'una planta rectangular amb afegitons laterals, a ponent hi ha la porta d'entrada, al costat nord-est hi ha el campanar de torre amb quatre vessants al qual si accedeix per una escala exterior
    L'any 1342 surt esmentada en uns documents que la relacionaven amb el monestir de St. Joan de les Abadesses amb el nom de Sancti Poncii de Olina, però pocs anys més tard ja constava amb el topònim actual "d'Aulina".


    ANECDOTARI
    Aquesta es la segona església que vaig fer i com he dit abans l'única que no pertany al Ripollès, es de la Garrotxa. Això s'explica perquè quan vaig començar a fer esglésies no tenia cap projecte concret, simplement fer-ne de romàniques i properes a St. Joan. Aquesta la vaig triar perquè era una que formava part de "la ruta de les quatre ermites" caminada popular organitzada per la Unió Excursionista de St. Joan de les Abadesses. A partir d'aquesta va ser quan vaig creure que si  volia fer-ne més tenien que ser totes del Ripollès per donar un sentit més coherent a una "possible" col·lecció.

    Aquesta maqueta es una de les que tinc a casa meva.

                                                                           
Vista general de l'església de St. Ponç encimbellada dalt
d'un turó.

Cara sud de l'església.

Cantó de ponent on hi ha una bonica plaça enllosada i la porta
d'entrada a l'església.



                  Planimetria de St. Ponç d'Aulina.
                 Jordi Margui i Pons, Gemma Anglada i Ventura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada