dilluns, 22 de juny del 2020

Romànic. MAQUETA Sant Martí de Surroca.


       L'església de Sant Martí de Surroca es troba situada a una altitud de 1300 mts aprox. en el municipi d'Ogassa, sota una cinglera de Puig Estela (Serra Cavallera) i al costat de la pista forestal que va d'Ogassa a Camprodón.
       El nom de Sant Martí de Surroca, Sots-roca, Sota-roca o del llatí Sots-rocha no pot ser més significatiu, perquè realment l'església fou construïda a recer d'una immensa roca, els cingles de l'Avellanosa.
       Es un edifici del s.XI, concretament l'any 1090 ja existia i va ser reedificatda a principis del s.XII.  A mitjans del s.XV s'hi varen fer obres per la consolidació de l'edifici, i al s.XVIII s'hi afegiren unes capelles laterals i la sagristia.
       Es de planta rectangular, capçada a llevant per un absis semicircular ornamentat amb arcuacions llombardes, te dues finestres, una lateral i la central molt lleugerament desplaçada.
       Al cantó sud hi ha la porta d'entrada amb una bonica arcada remarcada per un discret guardapols. A ponent el campanar amb forma de torre rectangular de dues vessants i amb dos finestrals a cada costat, els que miren a la teulada de la nau només tenen just el punt rodó de l'arcada.
       Les modificacions del s.XVIII (capelles laterals i sagristia) foren eliminades en l'última restauració feta l'any 1986.
       A l'exterior, separat de l'església i a peu de carretera hi havia un petit oratori que no fa molts anys que es va treure. En la maqueta l'hi he posat per deixar-ne constància.

       ANECDOTARI.
       Jo soc fill de Surroca, i en la restauració feta a aquesta església l'any 1986 entre les diferents obres també es va reformar l'altar, i en el "reconditori" d'aquest nou altar entre els diferents objectes que s'hi van guardar (pergamins, informació i monedes del moment, etc. també s'hi va dipositar un full informatiu del poble que en aquells anys s'editava periòdicament i puc dir amb orgull que en ell hi havia una modesta poesia, (no soc poeta ni molt menys) que jo vaig dedicar a Surroca. Finalment aquest "reconditori" va se segellat i així restarà se suposa que molts i molts anys.
       La "poesia" la podeu trobar en aquest blog en l'apartat (racó poètic).

      Aquesta maqueta no està exposada.


                                                                     
Vista general de l'església, podeu observar que els dos finestrals
que miren a llevant només tenen l'arrencada de la volta.
     


                                                                             
Cantó de llevant, en primer pla es pot veure el petit oratori
que hi havia hagut.



Planimetria de Sant Martí de Surroca.
Manel Anglada i Bayès.  1/200




     
     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada