divendres, 23 de febrer del 2018

Històries d'un poble miner. === El còlera arriba a Surroca.

     La Vanguardia 30 de julio de 1885.

     Dice la Crónica de Cataluña en la edición de ayer tarde:

     Personas llegadas de la parte de Ripoll nos han dicho que anteayer fallecieron en el caserio de Surroca, minas de San Juan de las Abadesas, dos trabajadores mineros procedentes de Cartagena, quedando enfermos otros tres o quatro, atacados segun parece, asi estos como aquellos del cólera, importado en tal caso en aquellas elevadas regiones por las mismas victimas o alguna de ellas.
      Este pequeño foco ha quedado completamente aislado o sofocado mejor dicho, atendido en  su origen y con rápidas medidas adoptadas.

               Fins aquí la notícia publicada a La Vanguardia el 30 de juliol de 1885.



                           ============================================




                                                 


        Però tot i que eren temps difícils també hi havia notícies positives. Un any després  de "l'arribada del còlera" i gràcies a Fèlix Macià Bonaplata (foto), també arribava a Surroca la llum elèctrica. Va ser una de les primeres poblacions de l'estat espanyol i la segona de la província de Girona a disposar-ne. Per la festa de Santa Bàrbara de l'any 1886 al setmanari El Taga es podia llegir  "..........bailes en el entoldado alumbrado con luz eléctrica que ....... produjo un mágico efecto", i l'any 1888 ja hi havia llum al carrer.

                            ( "Quaderns de la revista de Girona" de Agustí Dalmau ).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada