dimarts, 14 de juliol del 2020

Romànic. MAQUETA. Sant Sadurní de Fustanyà


       L'església de Sant Sadurní es troba en el petit nucli de Fustanyà al municipi de Queralbs a la vall de Ribes a 1240 mts. d'altitud aprox.
       Aquesta església s'esmenta en un document de l'any 978. Es tracta de la consagració de l'església de St. Jaume de Queralbs que va quedar sota la jurisdicció de Sant Sadurní. Aquest document parla de Fustanyà com de "Fustiniano" la qual cosa fa pensar que el nom podria provenir d'un assentament en aquest lloc en època de romanització.     (Guia comarcal de Catalunya Romànica).
       Entre el s. XV i XVII s'hi van realitzar algunes modificacions, ampliació de la nau central amb dues capelles, una sagristia i la torre del campanar.
       Aquesta església es de planta rectangular, capçada a llevant per un absis semicircular, bonic i  ben treballat, a ponent hi ha el campanar de torre, al qual també s'hi pot accedir per la cara nord per un petit pont o "palanca"  que uneix un nivell de terreny elevat exterior i separat de l'església amb aquest campanar. Al cantó de mig-dia i sota un bonic porxo de construcció molt posterior hi trobem la porta d'entrada amb arquivoltes i una ferramenta que la fan realment molt interessant.
      Totes les teulades (nau, campanar i porxo) son cobertes amb llosa autèntica del país (no industrial) el que fa que sigui una construcció molt bonica.  Les lloses que he fet servir per la teulada de la reproducció, evidentment son molt petites però també autèntiques, com no podia ser d'altre manera.


       Aquesta maqueta també es pot veure a l'exposició "Romànic una volta pel Ripollès" al Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses.




                                                                                
Planimetria de St. Sadurní de Fustanyà.




                                                                            
Maqueta al seu lloc a l'exposició.

       


                                                                                            
Vista del cantó de llevant.



Al fons podeu veure el petit pont que uneix
l'exterior directament amb el campanar.


Detall de la porta d'entrada



Vista general de la façana al cantó de mig-dia.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada