dijous, 12 de juliol del 2012

ROMÀNIC. MAQUETA Sant Cristòfol de Beget.

Sant Cristòfol de Beget.














Sant Cristòfol de Beget es una església del s. XII, situada a 541 mts. d'altitud a la capçalera del riu Llierca, tot i ser de l'alta Garrotxa pertany a la comarca del Ripollès. L'any 959 ja es te constància del nom de Beget (Beiedo) i les primeres referències de l'església les trobem l'any 979. L'edifici que es de notables proporcions consta d'una sola nau acabada a l'est per una bonica capçalera formada per un absis central i dues capelles laterals, a la façana sud hi trobem la porta d'entrada coberta per un timpà llis i emmarcada per dues arquivoltes sostingudes per dos parells de columnes i al costat de la portalada s'alça el campanar que es una bonica torre de planta quadrada de quatre pisos d'alçada, al primer hi han tres finestres senzilles, al segon i al tercer les finestres son geminades i al quart hi han quatre grans obertures d'un sol arc. A l'interior de l'església hi podem contemplar la famosa "Magestat de Beget" magnífica talla romànica de la segona meitat del s. XII. L'any 1931 fou declarada monument nacional i va sobreviure a las destruccions del 1936 gràcies a la decidida, valenta i arriscada actuació dels vilatans. Després de la restauració feta l'any 1961 aquesta església es troba en molt bon estat de conservació.

 ANÈCDOTES. Tot i ser un dels pobles més bonics d'aquestes contrades i generalment molt visitat, durant les més de dues hores que vaig estar prenent mides i fent fotografies per fer la reproducció no va passar una sola persona ( al menys que jo veiés ), i això si que parlant de Beget es una anècdota.

          Maqueta construïda l'any 2001, hores aprox. 700 h. Aquesta reproducció també es pot veure al Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses dins l'exposició "Romànic una volta pel Ripollès"".

Detall de la portalada.

Cara oest amb els contraforts i el gran ull de bou.
Planimetria de St. Cristòfol de Beget
Alexandre Mazcuñan i Boix
Francesc Junyent i Maydeu

Detall de l'absis amb la finestra i arcuacions.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada