dimarts, 18 d’agost del 2020

Històries d'un poble miner. L'últim metge titular d'Ogassa


     El doctor Fernando Gracia i Bartolomé.
     A partir dels anys cinquanta la vila de Sant Joan de les Abadesses vivia la plenitud del seu desenvolupament industrial. L'arribada del tren n'afavoria el seu creixement i també el seu atractiu com a destí de lleure i salut, ja que les afeccions pulmonars continuaven fent estralls en la població i algunes famílies benestants d'entorns urbans, s'apropaven a les nostres terres per gaudir dels seus aires sans i dels bells paratges que les envoltaven.
     Un jove metge vingut de terres aragoneses ja havia escollit la seva nova destinació.
     Aquesta vegada era la petita població d'Ogassa, que en aquella època estava catalogada com de cinquena categoria. Una catalogació que sempre anava relacionada amb el nombre d'habitants i de possibles assegurats afiliats a la Seguretat Social. Segons fonts documentals de l'arxiu municipal d'Ogassa, el 22 de maig de 1952 presentà la seva acreditació com a metge titular, però no en prendrà autèntica possessió fins el 22 de maig de 1959.
     El 1963 el Ministeri de Sanitat va decidir suprimir la plaça de metge rural a Ogassa, que va quedar annexionada  a la de Sant Joan. Els metges de l'època, els doctors Franch i Monells, li continuaven oferint la possibilitat d'atendre els afiliats del poble, però la pèrdua de la titularitat oficial d'Ogassa li va causar una profunda decepció i va marxar.
     Un any més tard, el 1964 va prendre possessió com a titular de la població de Sant Just Desvern. 

                                                                       
                                                                             
Acta de l'Ajuntament d'Ogassa, on es fa constar l'adjudicació de   
 la plaça de metge titular al Dr. Fernando Gracia Bartolomé.
Ogassa 22 de maig de 1952.



     Extret del monogràfic de la Festa Major de St. Joan de les Abadesses "Els metges de la vila".

                                    ===================================



                                                                            
Vista general del Prat del Pinté, anys 60. Els edificis de la dreta son
vivendes dels miners. En el més llarg i a planta baixa jo havia estat
visitat per el Dr. Fernando Gracia.
Foto. Recull familiar.




     ANECDOTARI.
     Recordo de manera molt llunyana que jo de petit havia estat visitat per aquest doctor. La consulta la passava al Prat del Pinté i la meva mare i a vegades la meva àvia m'hi havien portat.
     M'explicava també una persona (E. A.), que de jove havia estat molt amic del Dr. Gracia, que aquest era un metge que tant et podia curar una amigdalitis, com treure't un caixal o posar-te uns punts de sutura en alguna ferida considerable. Eren temps en que els especialistes no abundaven i en tot cas et tenies que desplaçar fora del poble i era molt complicat. Aquest doctor vivia a Sant Joan, al sector de la Plana. A Surroca gaudia de gran estimació tant per la seva qualitat humana com professional, tinc pressent encara que a casa meva en parlaven molt bé, per això en el moment de perdre la plaça, la seva voluntat va ser anar-se'n prop de la capital.



                                

     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada